Solutia Romaniei…finantarea externa

De ceva timp se tot vehiculeaza ideea ca singura sansa a Romaniei de a evita recesiunea este finantarea externa. Suma necesara se situeaza undeva in intervalul 10-20 miliarde euro, bani care ar lua de pe umerii Romaniei ‘povara incertitudinii financiare’ din aceasta perioada si i-ar oferi ocazia sa se concentreze exclusiv pe ‘organizare interna’.

Insa, un asemenea pas, pe langa faptul ca ar creste datoria externa a Romaniei pana la 40-50 miliarde euro, ar putea avea si consecinte in stabilitatea monedei nationale, care ar putea sa se deprecieze de pana la 5 lei/1 euro. Totusi, odata cu finantarea externa, se preconizeaza reinnoirea liniilor de finantare de la nivelul bancilor in proportie de 90-95%, fapt ce ar da un impuls (cel putin pe termen scurt) pentru noi investitii.

Intrebarea este, se merita sa isi asume Romania riscul finantarii externe? Iar daca nu, care sunt alternativele ?

Sursa:  aici

4 Responses to Solutia Romaniei…finantarea externa

  1. Ema says:

    Multi duc dorul perioadei ceausiste, cand datoria externa era nula. Ei bine, am auzit de o teorie interesanta ca e bine sa ai datorii externe (sa luam modelul american ca exemplu) pentru ca datoria te focalizeaza, te impinge de la spate, te obliga sa Pui-Osul-la-Treaba, sa devii inovativ, sa te dezvolti constant – pe cand datoria „0” te plafoneaza.

    Si totusi, sunt curioasa cum va administra Romania aceste datorii…

  2. mari says:

    Si datoria asta e buna pana la un punct….ca daca ai o datorie mult mai mare decat iti permiti sa platesti, tot amani plata, si implicit devii mai ‘lejer’ cu statutul de datornic…

  3. ANA MARIA says:

    SA PUNEM OSUL LA TREABA DAR SERIOS , nu imprumuturile ne vor scoate din impas . PESTE tot am citit numai de imprumuturi dar de punerea pe picioare a industriei sau ceva constructiv nimic . SA NE DEA ALTII SI VOM TRAI FERICITI PANA LA ADANCI BATRANETI . VOM TRAI BINE vorba mult iubitului nostru CONDUCATOR . URAAA ! URA !!!! SA TRAIM BINE !!!!!!!!!!!!!!! dornici de munca si sa nu avem unde , halal TARA

  4. Pingback: Solutia Romaniei… finantarea externa (2) « Consultanta | Training | Cercetare

Lasă un comentariu